• Articles Posts

    בישולים בשטח

    1. עבור רבים הג'יפ הוא אמצעי לטיול בנופי הארץ. ויש כאלו שעבורם הטיול עצמו הוא אמצעי להגיע לחניון לילה, להדלקת המדורה, ולמפגן בישולי שף שפשוט בלתי אפשרי לקיים בבית. הרבה מעבר למנגל, רמת בישולי השטח שמפגינים גולשי ג'יפולוג יכולה להתחרות במיטב המסעדות - והכל לאור פנסים קלוש. במדור זה תמצאו שפע של עצות ומתכונים לקדרות פויקה מהבילות, מתכוני עופות ובשר טמונים באדמת המדבר, וכמובן גולת הכותרת שאין טיול שטח בלעדיה - השקשוקה. בתיאבון!
    2. קובץ מתכונים לעישון בשטח

      אחרי שלמדנו את עקרונות עישון הבשר הגיע הזמן להוסיף כמה מתכונים יחסית פשוטים המכוונים להכנה בשטח. אני מציע להתייחס אליהם כאל קווים מנחים, לחלוטין לא חייבים להיצמד לכמויות ואף לא לעקוב באדיקות אחר המרכיבים. בעיניי כל נושא העישון הינו ניסוי אחד גדול שנמשך עוד מימי בישול הבירה העליזים – לא חוזרים על אותו מתכון פעמיים. תמיד מנסים משהו חדש.
      ...
    3. בעברית יש לאמור "כירת שדה". השימוש הג'יפאי מתחלק לשניים: קודם כל, פשוט להכין כוס קפה או תה צמחים על גבעה. חשוב לחמם מים ומהר, לא יותר ולא פחות. גזיות קטנות עם הספק חום גדול, עושות את זה טוב, עם מינימום התעסקות ומשקל. השימוש השני הוא בישול של ממש. נדרשת שליטה טובה בעצמת האש , בפיזורה, ויציבות לסירים גדולים. אני גיליתי שהבנזיניות מצליחות לי יותר בקטע של בישול. מאחר והתנסיתי במספר דגמים (באדיבות איביי, אלי אקספרס וחבריהם) מצורפת חוות דעתי האישית על מגוון כירות שדה בטווח מחירים גדול.
      ...
    4. מתכון נחמד למי שמתכנן לרבוץ בים. לא צריך יותר מגזייה וסיר רחב עם מכסה. למתכון הפאייה שמקורו בחצי האי האיברי יש ים שלם של ווריאציות, זאת רק אחת מהן, מונגשת לבישול בתנאי שטח. תרגישו חופשי לשנות, להוסיף ולספר לנו איך יצא לכם. מי שלא מעוניין בשרצים ועוזריהם, מוזמן להחליפם ברצועות עוף שהושרו במעט שמן זית, פפריקה, פלפל שחור ואבקת שום לכשעתיים לפני תחילת הבישול.

      ...
    5. לזרוק סטייק על האש ולהפוך אותו בזמן כבר כולנו יודעים, את סודות הפוייקה כבר למדנו מזמן ואפילו בווק ובסאג' אנחנו שולטים. אז מה עוד אפשר לחדש בבישול בשטח? עישון! עישון וצלייה בלתי ישירה הם דרך מעולה לפגוש עוד טעמים שטרם נחשפנו אליהם. אומנם זה הליך יותר מורכב מצלייה ישירה וזה גם לוקח הרבה יותר זמן אבל המוצר הסופי שווה את ההשקעה.

      ...
    6. הרבה התלוננו שחלק מהמתכונים האחרונים קצת מסובכים וארוכים, אז הנה – מתכון קליל בו אפשר להכין את כל המצרכים לפני היציאה מהבית. הזדמנות מצוינת להוציא את המשפחה קצת לטבע לארוחת צהריים מהירה. וסוף-סוף אפשר להשתמש במדף שקנית/בנית במו ידיך.

      ...
    7. מתכון שטח: גוזלמה על הסאג'

      הפעם הראשונה שפגשתי את הגוזלמה הייתה בטורקיה לפני אי אילו שנים. אז עוד אף אחד לא ידע מה זה המרמרה והטורקים התעסקו בעיקר בנסיונות למכור לישראלים מזכרות זולות במחירים מופקעים. בצהריי היום הראשון שלנו באחד ממלונות ה"הכל כלול", כשהבנו שהרוב ממש לא כלול, יצאנו לטיול ברחבי המתחם הענק וניסינו להבין מי לעזאזל מוכן לשלם חמישים יורו ל-12 דקות על אופנוע ים ולמה הגלידרייה פתוחה רק רבע שעה ביום. מפה לשם הגענו לרחבה גדולה ומוצלת שבקצה שלה ישבה אישה מבוגרת אשר הכינה את מה שעתיד להיות ארוחת הברנצ' היומית שלנו - גוזלמה.

      ...
    8. תחילת שנת 1991, ערב שישי, ישוב כפרי נידח אי-שם בארץ. ליד הדלת נח כלוב רשת ובו זוג ארנבי אנגורה גדולים. למה אנגורה? זה הכי גדול שהיה בפינת חי. אבא שלי בוהה בכלוב ושואל, לאן אתם נוסעים? (רק קיבלנו רשיון נהיגה לרכב, והעולם נפתח - לא צריך לקפוא מקור על הטרקטור עם העגלה שעה לכל כיוון!). תשובה: נוסעים אל א', ההורים שלו לא בבית, ע' דרס בטעות דורבן,לקח אותו הביתה, ומארגן ארוחת ערב לח'ברה מהסביבה. וכל אחד התבקש להביא משהו!

      ...
    9. מה היה קורה אם היו בדואים בארה"ב? כנראה שהסובארו טנדר היה מפנה את מקומו לאיזה C-10 חבוט, וגם המאכלים היו מעט שונים... את המתכון הבא אני מכין בדרך כלל בבית אבל לאחרונה ניסיתי אותו גם בשטח, ואתם יודעים מה? זה עובד לא רע בכלל. אני קורא לו "עוף בדואי אמריקאי" ובהמשך לדיון האלמותי כאן בפורום, "בירה בשטח- פחית או בקבוק?" אני תורם את השנקל שלי - לטובת הפחיות. תודה לצליל שיקבל ספר טיולים והזדמנות לזכורת בעוד פרסים במפגש ג'יפולוג ביום שישי הקרוב בערב... גם אתם יכולים!

      ...
    10. מתכון שטח: צ'ילי בפוייקה

      צ'ילי הוא מאכל אמריקאי קלאסי שעל המקורות שלו יש וויכוח ישן נושן. יש גורסים שראשיתו בתחילת מאה ה19 במדינת וויומינג, אחרים טוענים כי הוא הומצא הרבה לפני על ידי האצטקים שתיבלו בשר כובשים ספרדים במשחת פלפל צ'ילי. אלירן נמנע משימוש בבשר אדם הפעם, אבל הפויקה צ'ילי שלו נראית טעימה במיוחד. הנה עוד מתכון שמזכה אותו בפרס. את הכרטיס לתחרות בחניון הלילה ביום שישי הקרוב כבר יש לו.

      ...
    11. מתכון שטח: פלוב בפויקה

      אל המטבח הרוסי נחשפתי לפני משהו כמו עשור. חברתי דאז, אשתי דהיום, גררה אותי באוזן לארוחה משפחתית בבית הוריה. לא ידעתי באותו זמן על המגוון הקולינרי אותו אני עומד לפגוש, או על העובדה שארוחה רוסית טיפוסית אורכת כ4-5 שעות. התרכזתי בעובדה שאבא שלה היה מתאגרף ברוסיה ויתכן שזו הפעם האחרונה שאני אוכל מזון מוצק.

      ...
    12. מאז שעברנו מסמוראי לגראנד ויטרה, עיקר העניין שלי בטיולים הוא איך לשפר את איכות החיים ואיך לגרום לטיול 4X4 להתנהל ביתר נוחות. אמנם אנחנו נוסעים לטייל עמוק בשטח וישנים באוהל אבל אין לנו שום צורך לדמות תרגיל צבאי או יום סיירות. יותר נחמד לנו להתפנק בטיול בכל מיני דרכים - ובראש ובראשונה, לפנק את הקיבה. והשדרוג הקולינרי האולטימטיבי, לכל רכב שטח, הוא מקרר 12V אמיתי.
      ...
    13. ממשיכים את סדרת הבישול בבירה. אחרי המתכונים הבסיסיים מהפרק הקודם נעבור למתכונים מעניינים יותר, חלקם מאתגרים גיאומטרית. עוף שדחפו לו פחית בירה , פוייקה טריפל-אייל ונשנוש לפתוח את התאבון בזמן שהמנות העיקריות נצלות לאיתן - טבעות בצל בבלילת בירה.
      ...
    14. לבשל עם בירה: צמד מרינדות

      אחרי שקצת נגענו בתאוריה של מה זה בעצם בירה הגיע הזמן גם לשלב את הטעמים החדשים שנחשפנו אליהם עם התחביב השני שלנו – אוכל. נתחיל משני מתכונים בסיסיים מאוד – מרינדות לבשר. בכל מתכון נשתמש בסגנון אחר של בירה שמתאים עבורו, יש פה יותר מעבר לרצון לשלב שני תחביבים ביחד, בירה מכילה אנזימים שתורמים רבות לריכוך הבשר. אני בחרתי להשתמש בבירות מקומיות גם בגלל שאלה מוצרים כחול-לבן אבל בעיקר בגלל העובדה שיש לנו מגוון גדול של בירות מעולות בארץ. המתכון אולי דורש חצי כוס בירה אבל מומלץ לרכוש לפחות עוד איזה בקבוק או שניים בשביל לשתות לצד המנה.
      ...
    15. ברשימת הקניות לפני כל טיול שטח תופיע המילה בירה. בשבעים אחוז מהמקרים מה שיכנס לעגלת הקניות בסופר יהיה גולדסטאר. במקרים האחרים - מכבי, טובורג, היינקן, קארלסברג. מה שהיה מול העיניים על המדף, בזול, או מה שהגיע עם צידנית רכה מתנה. (למרות שכבר יש לך עשר כאלה בבית). המאמר הבא נכתב כדי לפתוח קצת את הראש לסוגים אחרים של בירה, ואולי גם קצת לעזור להבין מה בעצם אנחנו שותים.
      ...
    16. עזבו אותכם מפגושים, מיגונים וזיוודים. הפרויקטים הג'יפאיים האמתיים קצרים בהרבה ונעלמים בלי להשאיר זכר. קבלו את קינוח השטח האולטימטיבי - כנאפה על המדורה,עם סירופ סוכר ומי ורדים מבעבע ליד בפינג'אן קטן... תודה לאמיתי על המתכון, השיתוף, ועל עוררות מחודשת לשרשור אוכל טוב בשטח המיתולוגי. וסתם ככה, בשביל לפנק, אמיתי מקבל עותק של ספר "בישולי הדרך" של גלעד מאירי.
      ...
    17. בכל ספר בישולים יש מתכונים ארוכים ומסובכים למביני עניין וגם מתכונים פשוטים, מהירים וטעימים לא פחות, אפשר להכין מנת מופת בחצי יום עבודה ואפשר להוסיף רוטב מוכן לשקית לקט עלים ולערבב... אז יש פיצ'רים על אוברולים מורכבים למכלולים, הגדלות מנועים, התאמות מיוחדות וכו' ויש פרויקטים קטנים ופשוטים, אבל שימושיים, כמו זה בדיוק - אני מקווה שקלות ופשטות הביצוע תאפשר לגולשים רבים להינות ממנו.

      ...
    18. מכונת אספרסו לשטח - גאדג'ט מיותר או אביזר שהוא חובה בכל ג'יפ? אתם כבר יודעים שאנחנו מתייחסים לקפה ברצינות רבה (ויש שיאמרו ברצינות רבה מדי), וכך יצאנו לבדוק צמד מכונות קפה ניידות, שיעזרו לנו לשמור על בריאותנו הפיזית והנפשית.
      ...
    19. תמה ונשלמה אליפות ג'יפולוג בקבירת ציפורים. וזאת בתזמון מושלם עם היורה, חגיגה הולמת לכבוד החורף. חמישה צוותים (ואוכלי חינם רבים...) התייצבו ביער אלונים בפאתי העמק והציגו את גרסתם למאכל הבדואי המדברי העתיק. המתכון המקורי - נהרוג את הציפור, נכניס לאדמה, נראה מה יצא - זכה לגרסאות מודרניות וטעימות ביותר, אך כמו תמיד נאלצנו לבחור בסופו של דבר במנצח אחד. להלן הרשמים, וחשוב מכך - המתכונים.
      ...
    20. וידאו: תחרות מלך הפויקה

      עדיין לא המציאו את הדרך להעביר ריחות וטעמים בוידאו (להלן רעיון לסטארטאפ!) אז נעשה ניסיון להעביר את הצבעים, את התחושה, האווירה שאפפה, יחד עם עשן ועם האנשים שעמדו מעל סירי הברזל ותיבלו את האירוע השמח שנערך לפני חודש וקצת. אזהרה! הסרטון קשה לצפייה על בטן ריקה ו/או עם כולסטרול גבוה...


      ...
    21. אנשים מיהרו להירשם ואחר כך ביטלו. אחרים אמרו שהעונה ומזג האוויר לא מתאימים, קיטרו שהם מוותרים כי הדלק יקר, אבל תחרות מלך הפויקה התקיימה בתל חדיד בצהרי יום שישי האחרון על אפו ועל חמתו של החמסין. מי שלא בא הפסיד ובגדול ומי שכן טרח להגיע לא הצטער. פגשנו כשרונות קולינריים אמיתיים, היה כיף ושמח ובעיקר – טעים בטירוף. וכן – גם נורא חם. אבל עם כל כך הרבה בירות קרות, למי אכפת?



      ...
    22. לקראת תחרות הפויקה בשישי הקרוב, גלעד מאירי שולח לנו מתכון "קליל" יחסית מתוך הספר "פויקה". מדובר על גרסא מרעננת לתבשיל האיטלקי המסורתי, שבנוסף להיותה טעימה וצבעונית, היא מכבידה קצת פחות מחברותיה לפרק תבשילי קדירה ומרקים.
      ...
    23. בדיוק שנה חלפה מאז בחרנו את מלך השקשוקה, ועכשיו, לדרישת הקהל הרעב, עוברים למנה העיקרית. מי ראוי לתואר צאר הברזל היצוק? ביום שישי הבא, הראשון ליוני, ההתמודדות במשקל כבד: קדירת הפויקה הג'יפאית המושלמת. כל הפרטים בפנים. וכן, יש פרסים!
      ...
    24. זוכרים את ספר "בישולי הדרך" של גלעד מאירי? ואת המתכונים מתוכו שפורסמו כאן? למי שעוד לא ניסה, תאמינו לי, כולם מדהימים אחד אחד, מנסיון. ועכשיו אנחנו שמחים לבשר שזה עתה יצא לאור ספר בישולי השטח (אבל לא רק) החדש של גלעד מאירי ואורי שעשוע, שכל-כולו מוקדש לסיר הסירים החביב על כולנו, הפויקה - וזהו בפשטות גם שמו של הספר החדש – "פויקה". ולא סתם ספר, עיצוב הכריכה נבחר על ידכם, גולשי ג'יפולוג. את הספר החדש והמבטיח הזה, תוכלו לרכוש במפגש ג'יפולוג הקרוב בהנחה יפה, וכקדימון מעורר תיאבון, קבלו את אחד המתכונים היותר מקוריים מתוכו, שמתאים מאין כמוהו לראש השנה הבא עלינו לטובה. בהצלחה ובתיאבון!!!
      ...
    25. כירת הבישול היא צורך חיוני אצל כל ג'יפאי. על גז, בנזין, סולר או מזוט. ראש אחד או שניים. למחבת או לסיר. בקניה או בבנייה עצמית. כל אחד ושיטות הבישול שפיתח לאורך שנים של פודרה מהנגב ואבני בזלת מהגולן בסירים. אצלי, קצת זמן פנוי ורצון לנוחות מקסימלית לבשל למספר אנשים למספר ימים הביאו אותי לבנייה של מטבח נייד. רעיון שהתגלגל אצלי כבר זמן מה והנה תחרות שקשוקות אמיתית כדי שכל התירוצים ייעלמו.
      ...
    26. שלום לכולם ולכולן. קוראים לי גלעד מאירי וחלקכם אולי מזהים את השם מכתבות מתכוני שטח המתפרסמות כאן באתר. לפני קצת פחות משלוש שנים הוצאתי לאור את הספר "בישולי הדרך – המדריך המקצועי לבישול בשטח" שמשלב בין אהבתי לטיולים וחיבתי העזה לבישולים. כעת, אחרי הרבה בישולים ולא מעט קילוגרמים החלטנו שותפי לפשע, אורי שעשוע, ואני להוציא ספר נוסף שסובב כולו סביב סיר הפויקה – חברו הטוב של האדם בשטח. אז כתבנו, בישלנו, טעמנו, תיקנו, ערכנו וגם עיצבנו ואנחנו עכשיו בישורת האחרונה לפני הדפסה. אנחנו שואפים להניח את הספר על מדפי חנויות הספרים לפני חגי ספטמבר. אבל נתקלנו בדילמה...
      ...
    27. דיברנו על זה, פתחנו שרשורים, אנשים נרשמו. וזה קרה באמת - אליפות ג'יפולוג (הראשונה!) בשקשוקת-שטח התקיימה אתמול באבו-רבאח. היה טעים, היה שמח, היה חריף - ויש גם זוכים! (תצלומים: אסף קציר. לאלבום המלא)
      ...
    28. שיטת השקשוקה

      שקשוקה, פשוט או מסובך? המחבת העממי הזה, הוא ללא ספק אחד מאבות המזון אם לא ה... בכל טיול שטח, ועכשיו שקשוקאי-השטח המיומנים מוזמנים להתמודד על התואר הנכסף - אלוף/ת השקשוקה של ג'יפולוג (צילומים: דרור ברלי)
      ...
    29. בתום דיונים קבועים הנערכים לפני כל קמפינג שנתי שלנו בכנרת, דיונים הכוללים העלאת רעיונות גרנדיוזיים לאתגרים קולינריים חדשים בשטח, איכשהו תמיד אנחנו חוזרים לשקשוקה הקבועה של הבוקר. דברים טובים לא משתנים. הקימה בבוקר עם הצוואר התפוס, הטבילה המרעננת במים, שתיית הקפה מהפינג'אן, הבדיחה התורנית של ערן, והשקשוקה (תצלומים: ליאור צאליק)
      ...
    30. עוגת שוקולד בשטח? מי שמע על רעיון כזה? עוד רגע מישהו יגיד שאפשר גם להכין גלידה בשטח. ניסינו. המסקנה היתה חד משמעית: אפיית עוגה בפויקה היא משימה ליחידי סגולה. אחרי כמה פחמים במסווה של עוגת שוקולד הבנו, החבר'ה ואנוכי, שאנחנו לא מאותם יחידי סגולה. אבל אז צץ רעיון כמעט מהפכני במונחי קולינריה שטחית: תבנית עוגה. אפיית עוגה בתבנית המונחת על תחתית הפויקה מעלה משמעותית את סיכויי הצלחת המתכון ומונעת קרצוף ושפשוף של הפויקה בסוף הבישול. החיסרון היחיד הוא שתבנית אפייה צריך לסחוב. אבל אם כבר טרחתם והבאתם פויקה, מה זה עוד תבנית עוגה?
      ...