צפייה בגרסה מלאה : קרנק דופק - לשפץ מנוע או להחליף?
השאלה נוגעת ל"לא ג'יפ".
ברשותי סיטרואן קסנטיה מודל 97', מנוע 2000.
הרכב נסע כ-260K ק"מ, במצב כללי טוב מאוד. המנוע שלו היה מעולה, עד ש...
לפני כ-12K ק"מ, המנוע עבר טראומה - המכונאי נסע בלי לחץ שמן, כתוצאה מכך ציל' מס 4 התחיל לדפוק.
מבלי להיכנס לפרטי פרטים, וע"מ לצאת מהמוסך בנסיעה ולא באלונקה, הוחלפו מיסבי גל ארכובה (כולם), לא בוצעה חריטה לאנדרסייז של הגל, לקול מחאותיי, אגב. המנוע נסגר ועבד בסדר.
כפי שאפשר לנחש, אחרי 5000 ק"מ המנוע חזר לדפוק, למשך כמה שניות אחרי התנעה קרה. הרעש מתגבר ומשכו מתארך ככל שהרכב נסע יותר.
המצב כיום הוא שהמנוע דופק במשך כמה שניות מיד אחרי התנעה, עם עליית לחץ השמן הרעש מפסיק, ולא נשמע יותר במשך כל הנסיעה, עד ההתנעה הבאה.
מעבר לכך המנוע חזק, לא מעשן, לא אוכל שמן ולא משחק סנוקר :rolleyes:.
יש לי שתי אפשרויות:
1. להמשיך לנסוע כך, עד שהמנוע ימות. ואז להחליף למנוע מפרוק (יש להשיג מנועים עם ק"מ נמוך מאוד - 60-70K ק"מ). לשקול שימוש בשמן בצמיגות שונה.
2. לבצע תיקון יסודי יותר בבעיה, קרי - מיסבים, חריטה, איזון, מחזירי שמן וכל מה שצריך. מן הסתם התיקון יהיה יקר מאוד, מה שגורם לי לשקול את כדאיותו מול סעיף 1.
הערה: כל האוטו שווה, אולי, 10K ש"ח אבל הוא משרת אותי נאמנה, נוסע 5000 ק"מ בחודש בנוחות ונינוחות שאין כמוה לשום אוטו. להחליף רכב לא עומד כרגע על הפרק.
אופק השרות של הרכב אצלי הוא לעוד כשנה ו-60K ק"מ.
מה דעתכם?
שבת שלום
בעז
מבחינה כלכלית נטו - התקנת מנוע מיבוא היא הפתרון המשתלם.
משאר הבחינות - ביצוע עבודה "לפי הספר" לתיקון התקלה הנוכחית על מנוע שעבר 260,000 ק"מ היא הימור גדול וגם כאן הכדאיות מוטלת בספק.
מה, ישר ללכת ולחפש מנוע ?
הסמפטום שתארת יכול לנבוע גם ממסנן שמן לא מקורי או כזה ששסתום החד כווני במסנן אינו עובד והמסנן מתרוקן ולכן הרעש לאחר ההתנעה.
מסבי מנוע או גל ארכובה לא תקין המנוע היה ממשיך להרעיש או נורת לחץ השמן הייתה מהבהבת במנוע חם. אני חושב שאתה עוד רחוק משיפוץ מנוע או החלפתו.
דניאל, זה מעודד.
המסנן הוחלף לפני כאלפיים ק"מ למסנן מקורי, אין שינוי בתופעה.
המנוע אמור להחזיק לחץ שמן גם כשהוא כבוי?
המנוע לא אמור להחזיק לחץ שמן כשהוא כבוי.
לעומת זאת, המסנן אמור להישאר מלא בשמן כך שברגע ההתנעה משאבת השמן תוכל להתחיל לייצר לחץ שמן באופן מיידי כך שמשך השמן בו המנוע עובד ללא לחץ שמן מתקצר למינימום של מספר שניות בודדות.
כדי שמצב זה יתאפשר קיים במסנן המקורי (ובתחליפים הולמים) שסתום המונע מהשמן להתרוקן מהפילטר בזמן שהמנוע אינו פועל. הבעיה היא במסננים התחליפיים מהאיכות המפוקפקת שאינם כוללים שסתום כזה.
...משך השמן בו המנוע עובד ללא לחץ שמן מתקצר למינימום של מספר שניות בודדות.
זה המצב אצלי. בהתנעה קרה, בבוקר, המנוע מרעיש במשך 2-3 שניות, גג.
אולי לשקול שימוש בשמן בצמיגות שונה?
כפי שצויין לפני, המנוע אינו מחזיק לחץ שמן אך תעלות השימון אמורות להכיל שמן יחד עם מסנן השמן, כאשר אלו מתרוקנים לאחר חנייה ממושכת התופעה של הנקישות מורגשת.
אם המסנן עצמו עושה את העבודה והוא לא מתרוקן משהו אחר כנראה גורם לזה וזה מאוד תלוי לסוג המנוע ומבנה מערכת השימון.
ממליץ לך שתחפש מידע זה אצל בעלי מקצוע המכירים מנוע זה או בפורומים המתמחים במותג.
בכל מקרה אל תתחיל לחפש לך מנועים אחרים, דע כי מנוע יכול להמשיך הרבה זמן מעמד עם הנקישות האלו בתנאי שמשתמשים בשמן מנוע אכותי ביותר, כזה שמספק הגנה טובה גם כאשר הסיכה גבולית ולכן אני מציע לך לבנתיים להשתמש בשמנים המכילים תוספי אנטי שחיקה מסוג ZDDP וMOS בריכוז גבוה.
הייתי מתקין שעון לחץ שמן.
בעלות לא גבוהה, מכניס פיצול על היציאה של היוניט ומכניס בצורה פרוביזוריט שעון לחץ שמן (מכאני או חשמלי) לתא הנוסעים.
כך תוכל לקבל תמונה ברורה יותר של מערכת השמן במנוע.
....
סתם רעיון, לפני שצוללים להוצאות כבדות יותר...
רעיון שעון לחץ השמן הזכיר לי שאלה חשובה, האם נורת לחץ שמן בלוח שעונים דולקת בזמן שהרעש נשמע?
רעיון שעון לחץ השמן הזכיר לי שאלה חשובה, האם נורת לחץ שמן בלוח שעונים דולקת בזמן שהרעש נשמע?
חיובי. כל הסיפור לוקח שניה-שתיים, הנורה כבית והרעש פוסק.
הסמפטום שתארת יכול לנבוע גם ממסנן שמן לא מקורי או כזה ששסתום החד כווני במסנן אינו עובד והמסנן מתרוקן ולכן הרעש לאחר ההתנעה.
המסנן אמור להישאר מלא בשמן כך שברגע ההתנעה משאבת השמן תוכל להתחיל לייצר לחץ שמן באופן מיידי כך שמשך השמן בו המנוע עובד ללא לחץ שמן מתקצר למינימום של מספר שניות בודדות.
כדי שמצב זה יתאפשר קיים במסנן המקורי (ובתחליפים הולמים) שסתום המונע מהשמן להתרוקן מהפילטר בזמן שהמנוע אינו פועל. הבעיה היא במסננים התחליפיים מהאיכות המפוקפקת שאינם כוללים שסתום כזה.
כלומר, בהנעה הראשונה לאחר החלפת פילטר בטיפול נגרם נזק למנוע במס' שניות אלו?
האם כדי להתאמץ ולהרכיב את הפילטר מלא בשמן?
כלומר, בהנעה הראשונה לאחר החלפת פילטר בטיפול נגרם נזק למנוע במס' שניות אלו?
האם כדי להתאמץ ולהרכיב את הפילטר מלא בשמן?
בהחלט.
עקרונית הדבר נכון: לאחר החלפת מסנן השמן בחדש והתנעה המנוע עובד מספר שניות (בודדות!) ללא שמן. במצב זה קיימת שחיקה מוגברת של המנוע.
מצד שני, משך הזמן הקצר בו שורר מצב זה בשילוב עם מספר הפעמים המועט שהוא קורא הופכים את הבלאי לזניח עד מאוד.
לראיה: לא קיים אף יצרן רכב המחייב מילוי של מסנן השמן לאחר החלפתו בחדש.
איציק - 4X6ZH
19-10-08, 23:31
אני לא הייתי מתקן את המנוע הזה .
לא לשכוח הוא כבר לא צעיר 260.000 ק"מ
למנוע נגרם נזק אין ספק .
כמה נזק ? מה זה חשוב ?
הנזק הוא כנראה לא רק בחלק התחתון של המנוע ( גל הארכובה ) . כנראה שיש נזק גם לטלטלים
עצמם ( הם כבר לא עגולים ) .
וזה אומר שהחלפת מיסבים \ ליטוש גל ארכובה לא יספיק .
לצורך תיקון טלטל יש להוציא את הבוכנה . וזה למעשה פרוק המנוע .
מצד שני כל עוד הדפיקה רק במעמד התנעה . ואתה תקפיד על התנעה זהירה . ( לא לתת גז ולבדוק את הדפיקה ) .
אז אולי תצליח למשוך את המנוע .
אין מה להעיץ את המנוע .
אין מה לבדוק את הדפיקה .
יש להקפיד על החלפת שמן מנוע ומסנן . ( מקורי )
כדאי לעבור לשמן סמיך יותר ( לא שמן סינטטי )
יש מנועים שניתן להתאים מיסבים לפי בלאי נקודתי ( דרגות צבע של כל מיסב )
אבל זאת עבודת נמלים מחייבת מיסבים מיוחדים . ומכונאי מיומן שיודע למדוד עם מיקרומטר :rolleyes:
לא ניראה לי מעשי במקרה שלך
איציק
תודה על כל התגובות, החכמתי.
בינתיים אני נותן סטרטר ארוך בלי הצתה (קיים קודן מקורי שמאפשר לי לתת סטרטר, אך הרכב לא מניע).
אחרי כן מתקתק את הקוד, הרכב מניע כמעט בלי דפיקה.
השיקול הוא, שסטרטר יותר זול וקל להחליף (רק שאני לא אדפוק את הזר).
בהחלפה הבאה, אני אנסה לשים 20W-50 איכותי במקום 10W-40 חצי סינטטי שיש עכשיו.
אעדכן בטיפול הבא.
תודה לכולכם,
בעז
איציק - 4X6ZH
20-10-08, 07:44
מה שמענין אותי בכל הסיפור הזה איך זה מתחיל ?
מה הצליח לעשות המכונאי שנגרם הנזק ?
במוסכים לא פעם שוכחים למלות שמן
לא מקפידים על חיזוק מסנן שמן
לא מוציאים את הגומי הישן של מסנן השמן ( והוא מתפרץ בזמן נסיעה )
לא מחזקים את פקק הריקון
איציק
איציק וכולם,
לא רציתי להיכנס לזה כי רציתי לשמור את הדיון ענייני.
אבל עכשיו כבר נדלקתי :mad:
יצא די ארוך, מקווה שתהנו לקרוא :rolleyes:
הסיפור התחיל מרכב תקין לגמרי שנכנס לטיפול שגרתי.
חוץ מהחלפת שמנים ופילטרים, חגורה ומותחן טיימינג, בלמים קדמיים וספירות (בומבות בלשון העם) קדמיות, החליט המכונאי שהפולי הראשי של המנוע אינו תקין, והחליף אותו.
מכאן קרה דבר לא ברור, איכשהו הפולי החדש גרם לכך שלא היה לחץ שמן במנוע.
בלוח המכוונים נדלקו כל מנורות הבקרה, אבל כולן. לחץ שמן, מפלס שמן, טמפרטורת נוזל קירור, נורת STOP, נורת לחץ שמן הדראולי, נורת רפידות בלמים... לא משהו שאפשר לפספס.
המכונאי חשב שמדובר בקצר חשמלי והחל לתלוש את צמת המנוע.
אחרי שהשמיד אותה באופן בינוני, הגיע למסקנה שבמנוע הזה אין יוניט שמן! ובכלל לא הגיוני שאין לחץ שמן.
סוף סוף הוא עשה דבר חכם, והוציא את פילטר השמן ע"מ לבדוק אם המנוע זורק משם שמן.
משנוכח שלא, החזיר שאת הפילטר ופתח בורג ביקורת נוסף במנוע. עכשיו הוא כבר היה ממש בטוח שאין לחץ שמן, ולכבוד זה, יצא לנסיעת מבחן עם הרכב. אולי זה היה רק חלום רע?
אז זהו, כשהוא חזר, התברר שזה לא היה חלום רע, אלא מציאות רעה מאוד. המנוע חזר דופק ומרעיש. אגב, בסוף החזרת הפולי הקודם פתרה את בעית לחץ השמן, אבל המנוע כבר ניזוק.
הנה - הכל בסדר, הוא אומר לי, שומע? והמנוע עונה לו: טק טק טק טק.
אולי זה היה ככה קודם? הוא מאשים. (הוא מכיר את הרכב רק איזה 120K ק"מ).
אמרתי לו: תשמע, קורה. גם אני בעל מקצוע, גם אני עצמאי, גם אני עושה לפעמים טעויות.
הכי חשוב, אני ממשיך, זה לתקן את הנזק לשביעות רצון הלקוח. הרי שירות נמדד כשמשהו משתבש, ולא כשהכל הולך חלק, לא ככה?
אחרי שהבנתי שעדיף לי לדבר אל הליפט, סוכם כי הוא יוריד את הקרנק מהמנוע, נבצע מדידות, ונחליט ביחד איך מתקדמים.
יצאתי מהמוסך בתחושה רעה, בלי אוטו, ועם אמון קטן מאוד. אחרי הכל, נכסתי לשם עם רכב לא חדש, אבל תקין ומתוחזק היטב, ואני עומד לצאת משם על גרר או עם מנוע גמור.
למחרת אני מתקשר: "נו? הורדת את הקרנק?"
"האוטו מוכן", סח לי האיש, "תבוא לקחת".
אני חושב שלקחתי איזה רסקיו או משהו, ונסעתי לשם.
"היחלפתי לך את כל המיסבים, אני יראה לך חשבוניות, עלה לי אלפיים שקל, נשבע לך", כך הוא,
"אל תראה לי, אני מאמין לך", שיקרתי.
"מה עשיתם עם הקרנק?", שאלתי. "שום דבר, הוא היה בסדר גמור, כמו חדש", שיקר לי בחזרה.
הגיע לי. :?
"אז מה יהיה? עוד חמש אלף קילומטר הוא עוד פעם ידפוק, לא?"
- "אם תהיה לך בעיה, אל תדאג. אנחנו פה."
זו הבעיה, חשבתי לעצמי.
הרכב באמת נשמע בסדר, עבד קצת לא עגול ונורית ניהול המנוע נדלקה, שילמתי לו עבור הטיפול התקופתי וברחתי משם.
את שאר הסיפור אתם מכירים.
את הטיפול הבא עשיתי במוסך מורשה, שבעליו מאוד מאוד שמח להכיר אותי... מחיר העבודה לשעה שם, הוא יותר ממה שלקח הבחור לעיל על טיפול קטן, ומחירי החלפים (מקורי או OEM) בשמים.
אבל מכמה סיבות, יש לי הרגשה טובה יותר.
אגב, היום התחילה נזילה מהקרטר... יכול להיות שזה קשור לזה שהוא פרק אותו עם פטיש? :(
אני חושב שכותרת מתאימה לסיפור הזה היא "בסה"כ טיפול , מה כבר יכול להיות?"
________________________________________ __________________
מוגש כחומר למחשבה מטעם אגודת "הזול עולה ביוקר"
איציק - 4X6ZH
20-10-08, 17:07
להסביר לכל הסקרנים את הקשר בין פולי ללחץ שמן :rolleyes:
כנראה שמשאבת השמן ממוקמת מאחורי הפולי ( בחזית המנוע )
וחיבור הפולי על גל הארכובה מקושר למשאבת השמן .
וזה מתחבר לשרשור אחר על איך פותחים או מה החשיבות לחיזוק בורג פולי מנוע .
:cry: :cry: :cry:
איציק
יכול להיות שזה כלל לא קשור לחיזוק הבורג אלא שבגלגלת החדשה הייתה חסרה המגרעת או הזיז שנועד להניע את גלגלת משאבת השמן או גג"ש קישור (בהפעלת שרשרת).
ובשביל זה המציאו
תביעות קטנות?
לא פשוט, מנוע עם ק"מ מתקדם ועבר 12K ק"מ מהתיקון (כמה זמן עבר לא ידוע).
גם מה גורם התקלה לא ברור, האם זה משהו חדש או שבאמת קשור לפשלה של המוסך?
קשה להוכיח ואם נדרש יהיה צורך לפרק מנוע ולבדוק מה הגורם ומה הנזקים, נקודת פתיחה מאוד לא טובה לצאת למלחמה שיש סיכוי לא לנצח בה.
כמו שיעצו לו מקודם, שיהנה מהרכב כל עוד ניתן ולדעתי ניתן עוד הרבה.
ימים יגידו.
אני לא הולך לתבוע אף אחד, אין לי זמן/עצבים לזה, מה גם שיהיה מאוד קשה להוכיח שמנוע עם 250K היה במצב מצויין.
אגב, עוד אנחנו מדברים, ועברו כבר 13K מאז התיקון... הרכב נוסע הרבה.
תודה על העצות חברים, אעדכן כשיהיה משהו חדש.
בעז
הבטחתי עדכון, אז הנה:
נסעתי עם הרכב בזהירות ובמתינות, הנעתי עם סטרטר ארוך, אבל הרעשים הלכו וגברו.
הנזילה, שחשבתי שהיא מהקרטר, התגלתה כנזילה ממחזיר שמן אחורי.
בערך ב-270K ק"מ, בעקבות נהיגה חד-פעמית קצת פחות מתונה, המנוע כבר הרעיש כל הזמן.
אמנם נסע מצויין, לא עישן ולא כלום, אבל נשמע כמו טרנזיט של הסעות, והגיע הזמן למצוא פתרון.
שקלתי כמה אלטרנטיבות, כולל לקנות מכונית אחרת, נוסעת, בלי טסט, עם ק"מ נמוך ולהעביר את המנוע...
כמובן שכל הסיפור קרה בדיוק שהייתי מגוייס בצו 8, הג'יפ בלי טסט, הקיצר - לא מתאים ואין זמן.
מצאתי מנוע מייבוא, עם 90K ק"מ.
קיבלתי אותו אחרי החלפת טיימינג, מחזירי שמן קדמי ואחורי, אטמים חדשים מסביב והכל.
המנוע מגיע קומפלט, עם סעפות, מערכת הזרקה, משאבה הדראולית (שבעצמה שווה 2000 ש"ח כמשומשת, והישנה כבר נזלה), וחיישנים שונים. חצי שנה אחריות.
הקיצר, נראה טוב, המנוע כבר מורכב על האוטו, ונוסע ממש מצויין.
נשארתי עם המון חלפים חשובים, ראש מנוע, קרטר, סעפות, חיישנים, מערכת הזרקה קומפלט.
את המנוע הישן אני אפתח, סתם לצרכי מחקר ;) אולי פעם מחיר הברזל יעלה שוב. :)
יש עוד כמה ענייני כיוון ותיאום, אני אסע קצת ואטפל.
תודה לכל העוזרים והמייעצים, בפורום, בפרטי ובטלפון.
בעז
-->
vBulletin® v4.2.4, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.